Critical Alignment Yoga

Critical Alignment

Traditionele asana’s worden bij Opia Yoga volgens de methode van Critical Alignment gegeven, ontwikkeld door Gert van Leeuwen. Critical Alignment Yoga besteedt zeer veel aandacht aan het versterken en rechten van de rug, door het loslaten van spanning.

Wanneer je met behulp van speciaal daarvoor ontworpen tools spanning in je onderrug, bovenrug, nek of schouders loslaat, kun je een beweging beter verdelen over je rug en deze wervel voor wervel doorgeven. Daarmee ontwikkel je kracht in dieper gelegen spieren waardoor je stabieler komt te staan. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en mentaal geeft Critical Alignment Yoga je meer stabiliteit, beweeglijkheid en kracht.

OntspanningYoga Haarlem

Aan het begin van de les ontspannen we de grote, oppervlakkige (bewegings-) spieren door gebruik te maken van de zwaartekracht en ons lichaamsgewicht. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen ontwikkeld: we liggen bijvoorbeeld op een rolletje in de onderrug of een stripje tussen de schouderbladen. Ontspanning betekent in dit geval dat spanning vrijkomt en dat kan confronterend zijn. Het ervaren van spanning is echter een goed teken: je wordt gevoeliger en kan de spanning die je voelt, bewust loslaten. Ook tijdens het beoefenen van asana’s (yogahoudingen) blijft ontspanning een grote rol spelen.

Beweging

Als je vervolgens met aandacht beweegt, wordt die beweging doorgegeven via de diepste structuur in je lichaam: je skelet. We bewegen in deze lessen zeer aandachtig, omdat je daardoor goed kunt voelen wat er gebeurt in je lichaam en heel precies kunt bewegen. Je voorkomt ermee dat je beweegt zoals je altijd doet, volgens voorkeuren en scheefgroei.

Kracht & Coördinatie

Wanneer je zo bewust beweegt, na het loslaten van spanning, ontwikkel je kracht en coördinatie in de dieper gelegen spieren rondom je skelet. Deze kracht versterkt je van binnenuit, zonder dat je spanning opbouwt en je gewrichten of spieren overbelast. Het zorgt voor stabiliteit. Daarmee wordt bewegen, ook in het dagelijks leven, lichter.

De Critical Alignment yogalessen worden verzorgd door Lineke, Jenny en Margje. Kijk op het rooster!

Heb je vragen? Neem gerust contact op.