Meditatie

‘Je bent meer dan je denkt…’ (Roberto Noguera)

Bewustwording in Yoga & Meditatie

De yoga- en meditatielessen nodigen uit tot bewustwording. Niet alleen tijdens de lessen maar ook in het dagelijks leven. Dat kan zich uiten in meer genieten van de kleine dingen van het leven, toegenomen gelijkmatigheid en ook in een betere relatie met jezelf en omgeving.  Als je de geest ontspant, ontspant het lichaam zich. In yogahoudingen lost de spanning in het lichaam op en daardoor ook in de geest. Je bent een eenheid.

Meditatie techniek

Meditatie kan in verschillende vormen worden beoefend en helpt het tot rust brengen van gedachten en bijbehorende emoties. Dat kan door het observeren van dat wat is, wat zich op dat moment voordoet. Door puur gewaar te zijn van lichamelijke, zintuiglijke waarneming, circulatie van energie, ademhaling en ook gedachten en gevoelens (als ervaring van emoties), ontwikkel je een zuivere, heldere en kalme geest. Psychisch lawaai komt tot rust en je vermogen tot concentratie en gelijkmoedigheid nemen toe. Bij regelmatige beoefening zuiver je ook het denken van oordelen en vergelijken. En dat leidt tot een gevoel van vrijheid en welbevinden. Het kan ook zijn dat je geconfronteerd wordt met weerstand op mentaal of fysiek niveau maar deze kennismaking met je onrust en/of ongemak is heel waardevol. Het stelt je in staat om ook op deze donkere aspecten van jezelf je licht te laten schijnen.

Wij hanteren veelal een methode van Osho waarbij eerst de opgehoopte spanning wordt losgelaten voordat er verstilling ontstaat. In het meditatie blok komen ook meditatie-uren van stilte voor. Deze stille meditatie-methode geeft weer een andere ingang tot zelfkennis. We verdelen de tijd in 3 keer 20 minuten. Het is een fantastische manier om jezelf op een dieper niveau te ervaren. Let wel: geen enkele methode is meditatie. Het is een weg die er naar toe kan leiden.