Over mij

Yoga- en meditatie ervaringen van Lineke

Na mijn eerste korte (maar krachtige) yoga-ervaring (1983) in de toenmalige Cosmos in Amsterdam leerde ik in India de yoga pas goed kennen. Dat was in 1994. Ashtanga Yoga is mijn eerste liefde. Daarna maakte ik kennis met de indrukwekkende tantrische Kundalini Yoga. Die beoefen ik met nog altijd evenveel passie sinds 1999.  Mijn Klassieke Hatha Yoga certificaat behaalde ik 2006 en daarna volgde ik ook opleidingen in Critical Alignment Yoga en Yogatherapie (2009/2015). Waar de Hatha- en Critical Alignment Yoga vooral het lichaam opent en structuur aanbrengt, is de Kundalini Yoga voedend door de ademtechnieken, de klanken van mantra en de bijzondere kriya’s en meditaties. Beide vormen vullen elkaar prachtig aan en ik voel me bevoorrecht dat door het lesgeven in vorm (cay) en inhoud (ky) mijn eigen bewustzijn en houding zich steeds meer verdiept en dat ik naarmate ik ouder wordt steeds meer energie krijg.

Ik geef les sinds 2003 en ben in 2008 mijn eigen Opia Yoga school begonnen waar inmiddels verschillende yoga- en bewegingsvormen kunnen worden beoefend.

Intussen deed ik jarenlang de Dynamic Meditation van Osho in Amsterdam en beoefende 2,5 jaar (1000 keer) de kunst van disicipline in de vorm van Sat Kriya (een krachtige fundamentele kundalini yogaoefening) Ik ben groot voorstander van de beoefening van discipline. Ze levert vrijheid op om te doen en te laten waar de behoefte ligt. In 2004 was ik in India voor een bezoek aan de grote Advaita leraar Ramesh Balsekar en om de Vipassana (inzichtmeditatie) te ervaren. Deze retraitres van 10 dagen stilte heeft mij tot een diepe staat van ontspanning, vrijheid en onafhankelijkheid gebracht. Tot op de dag van vandaag pluk ik de vruchten van deze zuivere, boeddhistische techniek. Eind 2008 ben ik weer in retraite gegaan, ditmaal in België en ik zal steeds weer gaan als de gelegenheid zich voordoet. Al mijn ervaring pas ik met liefde toe in alle lessen en sessies. .

Vormen van lesgeven

Ik geef les aan groepen en bedrijven. Ook doe ik individuele sessies met mensen die specifieke aandachtspunten hebben, zoals pijn in de rug, angst of onzekerheid over het lichaam of om te leren mediteren/ontspannen. Ik heb heel veel geleerd met en van mensen die ondanks hun jarenlange beperkingen toch hun houding in zowel lichaam als geest hebben kunnen ontwikkelen en versterken. Voor bedrijven heb ik een programma ontwikkeld waarin al deze yoga en meditatie elementen samenkomen. Deze sessies zijn een krachtige mini trainingen waarin mensen de gelegenheid krijgen zich te ontspannen en op te laden met nieuwe energie.

Mijn lessen zijn gebaseerd op de principes van veerkracht. Veerkracht werkt met lucht, druk en intentie. Door het lichaam twee richtingen op te bewegen in combinatie met adem en aandacht wordt subtiele ruimte en lichtheid in het lichaam gecreëerd. En doordat de geest gericht is, ontspannen de gedachten en emoties.

Kijk voor persoonlijke ondersteuning ook bij ‘Op Maat‘. Of Neem contact op!

d-27-3